Over Myoki Zenmeditatie

Informatie over zenleraar Martin Myoki Pol

Martin Myoki Pol

Zenleraar

Wie is Myoki?

Myoki is de zenboeddhistische naam die mijn zenleraar me gegeven heeft toen ik de jukai voorschriften ontving. Myoki betekent lightening vessel of verlichtingsvoertuig. Oorspronkelijk is de bedoeling van een nieuwe naam je oude naam op te geven en alle betekenissen die erbij horen. De boeddhistische naam zelf luidt een nieuw begin in. En de naam drukt een wens van de leraar uit om naar de betekenis toe te leven. In het dagelijks leven gebruik ik mijn beide namen: Martin Pol voor huis, tuin en keuken, Myoki voor al het andere.

Zenbeoefening staat centraal in mijn leven. Zazen, zenleraar zijn, teksten bestuderen en mijn weg vinden in de wereld. Ik beoefen zen terwijl ik vader ben, echtgenoot ben, terwijl ik mijn werk doe en contact heb met vrienden en familie. Voor mij gaat zenboeddhisme om aandacht, bevrijding en interactie. Aandacht voor vergankelijkheid, voor de stroom van de werkelijkheid, voor lichaam, geest en wereld. Bevrijding als realisatie van de mogelijkheid alles elk moment als nieuw te zien. Interactie als de mogelijkheid van bevrijding in contact met anderen of het andere.

Ik sta in een lange traditie van zenleraren, een traditie die teruggaat naar ver voor onze jaartelling. Sinds 2000 beoefen ik zazen. Mijn zenleraar van het eerste uur is Willem Scheepers, bij wie ik in 2014 jukai deed. In 2012 ben ik begonnen als zenleraar en kwam er een nieuwe leraar bij: Nico Tydeman. Bij hem deed ik in 2017 shuke tokudo, de wijding tot unsui of zenmonnik. In 2018 ontving ik van Nico shiho, de formele dharmatransmissie. De traditie is voor mij van groot belang, en tegelijkertijd moet ik zelf nu mijn weg zien te vinden: als mens en als leraar. Ik sta op de schouders van al mijn voorgangers, de pali canon, de overgeleverde Chinese Ch’an teksten van Lin Chi en Huang Po, de koanverzamelingen, de geschriften van Dogen, Hakuin en Bankei en hedendaagse zenleraren. Zij helpen mij te realiseren dat ik elke keer opnieuw kan beginnen, dat ik wat ik met doe met de aandacht van zazen doe, dat ik open kan staan voor wat zich aandient. ZIE HET DIRECT!, benadrukte een zenleraar herhaaldelijk. Met de traditie en alle inzichten van alle voorgangers achter me, is het aan mij HET te realiseren.

SamenWERKINGEN

Kijk ook eens bij deze Zenkenners waar ik graag mee samenwerk:

Samen mediteren

Wekelijkse meditatiegroepen

Martin verzorgt zen onderricht en twee wekelijkse meditatiegroepen.

Lees meer